Vorken

Alle Epic-modellen zijn ontworpen om het best te presteren met 42-44 mm offsetvorken. Zowel de standaard- als de EVO-modellen zijn goedgekeurd voor gebruik met vorken met een maximale veerweg van 120 mm.

Positiegevoelige Brain-dempers worden gebruikt op Epic-modellen. Positieafhankelijke demping elimineert de "piek" of aarzeling van een fractie van een seconde tussen het moment waarop je voorwiel een rots raakt en de opening van de Brain inertia ventiel. We hebben het tijdstip veranderd waarop het traagheidsventiel in werking treedt, maar het in de racerij beproefde, stevige Brain trapplatform is er voor je wanneer je het het meest nodig hebt. Kom uit het zadel om te sprinten en het is puur snel.  Vorige Brain vorken waren stevig, helemaal aan het begin van hun veerslag. Dat betekende soms dat je voorband over rotsen en wortels stuiterde, in plaats van er soepel overheen te rijden. Positie-gevoelige vorken zijn soepeler in de eerste centimeters van de veerweg, wat de tractie en controle aanzienlijk verbetert.  Sommige rijders vonden dat onze eerdere, met Brain uitgeruste vorken een beetje hoog in de veerweg zaten. De nieuwe Position-Sensitive vorken rijden op een typisch "ingezakt" niveau - dit verbetert het frame balans en positioneert de rijder beter, vooral op beklimmingen.

Epic achterschokdempers

Alle Epic-modellen hebben een vernieuwde Brain-achterschokdemper. De instelbaarheid van de Brain-schokdemper is vergelijkbaar met die van de vorige generatie, met dit verschil dat je de instelling nu met de klok mee (gesloten) naar de firm-stand draait. Er zijn 5 instellingen voor de Brain Fade stijfheid van de achterschokdemper.

De rebound wordt afgesteld op de luchtkamer, vlakbij de voorste schokdemperbevestiging.  Er zijn 15 afstelmogelijkheden voor de rebound.

Om de complexiteit en het gewicht van de nieuwe schokdemper te verminderen, is de Auto-Sag functie uit de Brain schokdemper verwijderd.  Aanbevolen sag voor XC is 13mm, 25% van de 52,5mm slag.  Tips voor het instellen van sag vind je hier: RockShox achterschokdemper-sag setup

Epic EVO achterschokdempers

Epic EVO achterschokdempers zijn non-Brain.  Een standaard 190x40mm schokdemper wordt gebruikt voor complete fietsen; aftermarket-opties zijn verkrijgbaar bij vele fabrikanten.  Rx tuning voor Fox en RockShox zal beschikbaar zijn voor rijders die AM schokdempers kopen.

De aanbevolen sag voor EVO modellen is 11mm, 27% van de 40mm slag.  Tips voor het instellen van sag vind je hier: RockShox-achterschokdempervering

Het Epic EVO frame is compatibel met lock out bedienbare kabels voor de vergrendeling van de achterschokdemper. De kabel wordt door de bovenbuis geleid en komt uit een opening vóór de voorste schokdemperbevestiging.   Als de rijder een mechanische derailleur, dropper zadelpen en een remote lockout gebruikt, kunnen vier kabels in de balhoofdbuis worden geleid door de plastic ICR poort te verwijderen. De kabels worden gemonteerd zoals hieronder is aangegeven:

A: schakelkabel achter

B: Remkabel achterrem

C: Dropper post kabel

D: De actuatorkabel van de achterschokdemper</l: style1>

Let op: vering op een fiets is een compleet systeem. Specialized frames zijn ontworpen in combinatie met de schokdempers en ondersteunende onderdelen die in de fabriek zijn gemonteerd. Hoewel veel aftermarket schokdempers (lucht of coil fysiek op de fiets passen, kan het zijn dat ze niet compatibel zijn met het frame. Neem altijd contact op met de fabrikant van de schokdemper om te controleren of deze compatibel is met jouw specifieke frame, voordat je een andere schokdemper koopt en installeert dan wat oorspronkelijk bij de fiets of het frame werd geleverd.