Zorgen dat fiets goed op jou is afgesteld, is een belangrijke stap in de voorbereiding op je eerste rit. Je Specialized-dealer kan je een basis fit geven zodat je in staat bent om comfortabel en efficiënt te fietsen. Specialized biedt ook Retül Fiteen data-gestuurde fiets fitting tool ontworpen om comfort te verbeteren, blessures te voorkomen en prestaties te verhogen.

Zadelhoogte aanpassen

Bij het aanpassen van de zadelhoogte of het installeren van een aftermarket dropper post, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de insteekdiepte binnen het aanvaardbare bereik ligt. Voor de Status 140 en Status frames is een minimale insteekdiepte van de zadelpen van 100 mm vereist.

Alle modellen hebben een 34,9 mm zadelpen en een 38,6 mm zadelkraag. Wanneer je de zadelhoogte aanpast, moet je ervoor zorgen dat je de bout van de zadelkraag vastdraait met het juiste aanhaalmoment van 55 in-lbf of 6,2 Nm.

De vering instellen

De juiste afstelling van de vering is cruciaal voor het bereiken van de beste rijervaring op een full suspension fiets.

Luchtdruk en sag instellen

1. Zet de compressiehendel of -knop (blauw) van de schokdemper in de volledig geopende of uitgeschakelde stand en zet de terugveringsknop in het midden van het klikbereik.
  2. Bevestig een hogedrukschokpomp aan het luchtventiel en stel de druk van de schokdemper in op basis van je gewicht.
  3. Om de doorbuiging te controleren, druk je de o-ring tegen de afdichting en monteer je de fiets terwijl je hem tegen een muur steunt. Ga in het zadel zitten in een normale zithouding, zonder te stuiteren. Stel de doorbuiging niet in tijdens het rijden!
  4. Wanneer de druk correct is ingesteld, zal de o-ring ongeveer 30% van de schokslagafstand verplaatsen nadat het gewicht van de rijder zonder bounce op de fiets is toegepast.

Om uw sag correct in te stellen, meet u van de afdichting tot de o-ring, zoals op de afbeelding hieronder, nadat u de bovenstaande stappen hebt gevolgd. Status 140: 16 mm; Status 160: 18 mm

Rebound aanpassen

Rebound demping (rode knop) bepaalt hoe snel de schok terugkeert na een compressie. De achterschokbreker heeft een reeks rebound-klikken om het rebound-retourpercentage te verfijnen.

Begin met de rebound ingesteld in het midden van het klikbereik.

Draai met de klok mee voor een tragere rebound (zwaardere rijders, lagere snelheid, grotere klappen).

Draai tegen de klok in voor een snellere rebound (lichtere rijders, hogere snelheid, kleinere hobbels en meer tractie).