Vragen over Jump Count en Sprongafstand

V: Wat telt als een sprong?

A: De accelerometer in de MasterMind TCU wordt gebruikt om sprongen te detecteren. In principe detecteert de MasterMind TCU een sprong wanneer de fiets een vrije val maakt EN de fiets een snelheid van ≥ 5 km/uur aan het achterwiel heeft.


V: Is er een minimum fietssnelheid om sprongen te detecteren?

A: Ja. De minimale fietssnelheid om sprongen te detecteren is 5 km/u. Het systeem detecteert de snelheid via het snelheidssensorsysteem op het achterwiel.


V: Hoe sluit het systeem uit dat ruwheid van de trail als sprong wordt geteld?

A: Er zijn bepaalde drempelwaarden (filters) voor de versnelling om ervoor te zorgen dat ruwe gedeelten niet als sprongen worden geteld.


V: Waarom werd er maar één sprong geteld terwijl er twee sprongen kort na elkaar plaatsvonden?

A: Wij passen een filter toe om valse detectie te voorkomen. Dit kan betekenen dat alleen de eerste sprong van twee snel achter elkaar wordt geteld.


V: Hoe wordt de sprongafstand gemeten?

A: De sprongafstand wordt berekend aan de hand van de hangtijd en de snelheid van de start, zoals gemeten door de snelheidssensor.


Vragen over de nauwkeurigheid van sprongmetingen

V: Hoe nauwkeurig is de meting van de sprongafstand?

A: Het systeem berekent de sprongafstand uit de horizontale snelheid en de sprongperiode, dus het is een ruwe benadering. In werkelijkheid volgt een sprong een parabolische vorm, en de horizontale snelheid zal noch voor de afgelegde horizontale afstand, noch voor de parabolische afstand een juiste waarde geven. Een zeer steile start en landing bijvoorbeeld - vergelijkbaar met die op een springparcours - resulteert in een langere aflezing van de afstand dan de werkelijk afgelegde horizontale afstand.


V: Wat gebeurt er als je de wielomtrek verandert?

A: Verandering van de wielomtrek heeft invloed op de berekening van de sprongafstand (voorbeeld: een kleiner achterwiel betekent een lagere systeemfietssnelheid voor de berekening = kortere sprongen).


V: Kan het systeem detecteren dat beide wielen van de grond zijn geweest?

A: Nee, aangezien de versnellingsmeter in de MasterMind TCU in het voorste gedeelte van de fiets zit.

 

V: Telt het systeem het manueel optrekken of het optrekken van het voorwiel als een sprong?

A: Het is mogelijk. Het systeem kijkt naar de compressiekracht voordat je de voorkant van de motor optilt, waar de MasterMind TCU zich bevindt. Hoe hoger de compressiekracht, hoe waarschijnlijker een sprongdetectie. Aangezien het systeem zowel kijkt naar het optillen van het voorwiel als naar de snelheid van de fiets ≥ 5 km/uur, kan het systeem een sprong detecteren als je de fiets optilt terwijl het achterwiel draait.


V: Kan het met de hand optillen van de fiets worden geteld als springen?

A: Als u de fiets optilt terwijl het achterwiel draait, kan een sprong worden gedetecteerd. De minimumsnelheid van de fiets om sprongen te detecteren is 5 km/uur. Het is echter niet aan te raden de fiets met de hand op te tillen terwijl de wielen draaien. Schakel de fiets uit of zet hem in de OFF-modus voordat u de fiets optilt.


V: Hoe nauwkeurig zijn de Specialized sprongstatistieken in vergelijking met de sprongdetectie van Garmin?

A: Specialized Jump Stats leveren zeer vergelijkbare resultaten; Specialized heeft beide systemen parallel getest.

 

V: Volgt het Specialized algoritme een industriestandaard?

A: Nee. Er is geen industriestandaard. Specialized heeft zijn eigen algoritme ontwikkeld.


Vragen over Mission Control en MasterMind TCU

V: Wordt de sprongtelling op het display van de MasterMind TCU automatisch op 0 gezet na de rit en/of bij het beëindigen van de ritopname in Mission Control?

A: Nee, op dit moment is er geen automatische re-setting op de TCU. Met de huidige firmware versie moeten alle MasterMind TCU ritgegevens, inclusief Jump Stats, handmatig gereset worden na een rit (lang drukken op de min-toets van de afstandsbediening). We overwegen een optionele functie die het mogelijk maakt om de MasterMind TCU ritgegevens automatisch te resetten wanneer een ritopname in Mission Control wordt beëindigd.

Als u de ritgegevens niet handmatig reset voor uw volgende rit, worden de sprongen die u tijdens rit A hebt verzameld samengevoegd met die van rit B. Dit zou tot verwarring kunnen leiden wanneer rijders hun statistieken vergelijken tijdens een rit. Het zou ook betekenen dat het totale aantal sprongen op het display en in de app niet overeenkomen.

 

V: Bevat het Mission Control .fit bestand sprongmetriek en zo ja, wat kan ik met het bestand doen?

A: Ja, de sprongstatistieken worden geregistreerd in het .fit bestand. Deze bestanden kunnen vanuit Mission Control worden geëxporteerd en geüpload naar Garmin Connect om de sprongen te bekijken (het gebruik van de gegevens volgt een industriestandaard).